公告

『国情讲坛』第43讲|周绍杰:新中国70年区域治理与区域发展

日期:2019-11-29 浏览次数:261

『国情讲坛』

第43讲

43rd  Lecture on Contemporary China


新中国70年区域治理与区域发展

Regional Governance and Development in Past 70 Years


主讲人

周绍杰

清华大学公共管理学院党委副书记、长聘副教授

清华大学国情研究院副研究员

The author is  associate professor of Tsinghua University and research fellow of the Institute for Contemporary China Studies. 



      
       地理国情是一个国家的基本国情,地理条件是国家发展的重要前提条件。中国的一个基本国情是各地区地理条件差异甚大,人口、资源与发展水平具有显著的地区差异。新中国成立70年来,中国在不同发展时期实施了不同的区域政策,对区域发展产生重要影响。理解新中国成立以来的区域政策演化是理解中国式国家发展治理的重要视角。



National geographical conditions are an important prerequisite for national development. A basic national condition of China is that the geographical settings of different regions are very different, i.e. huge divergencies in the population, resources and development levels. Since the founding of People’s Republic of China, China has implemented different regional policies in different periods, which have significant impacts on regional development. Understanding the evolution of regional policies is an important perspective for interpreting the governance of China.



『国情讲坛』第43讲|周绍杰:新中国70年区域治理与区域发展



主 持


胡鞍钢

清华大学国情研究院院长

清华大学公共管理学院教授

Dean of the Institute for Contemporary China Studies and professor of School of Public Policy and Management at Tsinghua University. 






29

NOV


时     间   2019年11月29日(星期五)

                 19:00-21:00

地     点   清华大学公共管理学院一层报告厅


29th Nov. 2019 (Friday)  19:00-21:00


1st Floor, Auditorium, School of Public Policy and Management, Tsinghua University






主讲人简介
周绍杰
清华大学公共管理学院党委副书记、长聘副教授,国际发展与
全球治理研究所副所长、清华大学国情研究院副研究员。1999年获得清华大学工学学士,2002年获得清华大学管理学硕士,2007年获得香港中文大学经济学博士。2007年起至今就职于清华大学公共管理学院。已经公开出版中英论文40余篇,中文合著两部。主要研究领域为发展研究与政策、中国经济、国际治理与发展等,先后承担国情研究院“十三五”规划、中国经济新常态、供给侧结构性改革、中国跨越“中等收入陷阱”等专题研究。


搜索 tsinghuaiccs

关注

清华大学国情研究院

微信公众号

『国情讲坛』第43讲|周绍杰:新中国70年区域治理与区域发展

点击右下角

活动报名





『国情讲坛』第43讲|周绍杰:新中国70年区域治理与区域发展

-主  办-

清华大学国情研究院


-合作媒体-

光明网

清华大学国情研究院『国情讲坛』旨在为老师和同学们提供一个交换思想、交流经验的平台,重点围绕中国道路、中国制度、中国理论、中国思想等方面的内容,着力打造国情研究领域的中国学派,向外界传递中国话语、中国风格。