公告

『国情讲坛』第40讲|路风:工业体系与中国经济增长的前景

日期:2019-10-31 浏览次数:210

『国情讲坛』

第40讲

40th  Lecture on Contemporary China


工业体系与中国经济增长的前景

Industrial System and China’s Economic Growth Prospects 


主讲人

路 风

北京大学政府管理学院教授

美国哥伦比亚大学博士

Professor of School of Government and Management, Peking University

Ph.D. of Columbia University, USA



『国情讲坛』第40讲|路风:工业体系与中国经济增长的前景

      
       在21世纪最初的15年间,中国经济经历了一轮出人意料的高增长,但其原因迄今没有得到充分解释。很容易证明,所有的流行性解释不过是事后的功能式解释。讲座通过回顾中国工业体系的演进来说明中国经济高增长的原因,并且指出,对于中国经济增长前景的判断取决于对中国工业体系增长潜力的认识。



In the first 15 years of the 21st century, China's economy experienced an unexpectedly high growth period. Obviously, the reasons behind, however, cannot been fully explained by the popular afterwards functional explanations. This lecture will explain the reasons of China's high growth by reviewing the evolution of China's industrial system. It will also point out that the right predictions of China's economic growth prospects rely on the correct understanding on growth potential of China's industrial system.



『国情讲坛』第40讲|路风:工业体系与中国经济增长的前景



主 持


胡鞍钢

清华大学国情研究院院长

清华大学公共管理学院教授

Dean of the Institute for Contemporary China Studies and professor of School of Public Policy and Management at Tsinghua University. 






31

OCT


时     间   2019年10月31日(星期四)

                 19:30-21:30

地     点   清华大学公共管理学院一层报告厅


31st October 2019 (Thursday)  19:30-21:30


1st Floor, Auditorium, School of Public Policy and Management, Tsinghua University






主讲人简介
路风,北大政府管理学院教授(退休)。美国哥伦比亚大学博士(1999),中央民族学院学士(1982)。曾经在北京市政府、国家经委、国家计委工作。1999回国后在清华公共管理学院任教,2003年调到北大政府管理学院任教。近十几年来他对汽车、大飞机、机械装备、核电、半导体显示、高铁等工业的研究产生了广泛的社会影响。主要著作有《光变——一个企业及其工业史》、《走向自主创新》等。曾获“蒋一苇企业改革与发展研究奖”(2018),“张培刚发展经济学研究优秀成果奖”(2014年)和“陆学艺社会学优秀成果奖”(2010)。

『国情讲坛』第40讲|路风:工业体系与中国经济增长的前景

-主  办-

清华大学国情研究院


-合作媒体-

光明网